LEJE AF BYGNINGERNE...    .........

Leje af Brøndsalen og Paradehuset


Vedr. 2013 bedes du rette henvendelse til ”Danske Slotsudstillinger, www.slotsudstillinger.dk

Vedr. 2014 og fremefter skal henvendelse ske til Haveselskabet, Karina Blixenfeldt, kb@haveselskabet.dk eller tlf. 4527 1101

 

BYGNINGERNE I HAVEN

Brøndsalen

Brøndsalen er tegnet af arkitekt P.C Bønecke, der også har tegnet palmehuset i Botanisk Have, og opført i 1885. Haveselskabet betingede sig, at bygningen blev opført i stil med et orangeri, så den passede til omgivelserne.
 

Bygningen blev oprindeligt - som navnet antyder - bygget med henblik på at stå til rådighed for borgeskabets indtagelse af særlig sundt kildevand med en efterfølgende promenade i haven, hvilket blev anset for sundhedsgavnligt og godt for fordøjelsen, som det hed. Brøndkuren foregik fra kl. 5 morgen til kl. 9 formiddag, hvorefter bygningen stod til Selskabets disposition.

Fællesbrugen var imidlertid problematisk, og i 1909 overtog Selskabet derfor Brøndsalen fuldt ud og kunne nu benytte salen til udstillinger og andre aktiviteter for Selskabets medlemmer.
 
I de senere år har der været mange forskellige aktiviteter i salen bl.a. det årligt tilbagevendende og meget velbesøgte julemarked, borddækningsudstillinger og en lang række medlemsarrangementer, hvoraf i flæng kan nævnes: have- og planteforedrag, plantebytte og workshops af forskellig art.


Paradehuset
 
Paradehuset er en af Københavns ældste, stadigt fungerende drivhusbygninger med aner tilbage til dengang, området var en del af Frederiksberg Slots “driveri” og køkkenhave.

I forbindelse med Selskabets overtagelse af området i 1882 blev et af Frederiksberg Slots vinhuse i 1883 indrettet til Paradehus - et sted hvor haveselskabet kunne stille sine fine drivhusplanter frem til “parade”. Dermed er huset et af de ældste, stadigt eksisterende drivhuse, ældre end drivhusene i Botanisk Have.
 
Huset blev indrettet på samme måde som drivhusene til køkkenhaven til Rosenborg Slot (nedlagt i begyndelsen af forrige århundrede) med en lang glasfacade og -tag mod syd og med skifertag med glasskot og arbejdsrum mod nord.
 
Senere har bygningen undergået en del ændringer. Første gang i 1929-30, hvor huset blev udvidet, både i længden og i bredden, glasgavlen forsvandt og de nuværende bærende jerndragere kom til. Det lange, gennemgående glasskot, der gav lys til arbejdsrummene på husets bagside, blev reduceret til kun at omfatte husets midterparti. Dette hus findes der ligeledes tegninger af.
 
I løbet af 1960erne og sidst i 1976 gennemgik bygningen yderligere forskellige uheldige, men ikke uoprettelige ændringer. Indgangspartiet forsvandt og blev erstattet af de to nuværende murede søjler og der kom fast tag på hele bagsiden.

Frederiksberg afdeling - Haveselskabets Have - Pile Allé 6 - 2000 Frederiksberg - e-mail: frederiksberg@haveselskabet.dk - Foto: Nina Ewald
Lav din egen hjemmeside med mono.net
haveselskabet-det-kgl-danske-haveselskab-foredrag-udstillinger-havedesign-havearkitekt